Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Dialog#2 Διάλογος με τις Υπέροχες Γυναίκες

Φίλτατε γήινε και εξωγήινε αναγνώστη μου,

Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να χρησιμοποιούν κανένα τίτλο “σωστού” ή “ηθικού” ή “κανονικού”. Ξεπερνώντας δυσκολίες και στερεότυπα απλά και μόνο πράττοντας αυτό που τους προστάζει η καρδιά τους. Ακολουθώντας μόνο τον παράγοντα “άνθρωπος”, που μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία οποιασδήποτε κοινωνικής συνάρτησης. Η χαρά μου σήμερα είναι μεγάλη γιατί θα σου παρουσιάσω έναν τέτοιον άνθρωπο ! Την Νεφέλη Χατζηιωαννίδου δημιουργό του project “Υπέροχες Γυναίκες”.

Μ- Νεφέλη , χαίρομαι πολύ που σε φιλοξενώ σήμερα στις Σπίθες. Είσαι το μυαλό και η καρδιά του project «Υπέροχες Γυναίκες», πες μου τι σε οδήγησε να εμπνευστείς και να υλοποιήσεις αυτή την ιδέα;

Ν-Καλημέρα υπέροχες Σπίθες και σας ευχαριστώ για αυτήν τη συζήτηση! Ασχολούμαι με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και καινοτομία τα τελευταία 8 χρόνια. Το 2013 δημιούργησα για πρώτη φορά μία κοινωνική επιχείρηση που ασχολούνταν με την ενδυνάμωση των γυναικών σε τεχνολογικούς κλάδους. Εκεί ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το θέμα της ενδυνάμωσης και της εκπροσώπησης των γυναικών σε κλάδους όπου το χάσμα είναι ακόμα τεράστιο. Από τότε προσπαθώ να αφουγκράζομαι την κοινωνία στην οποία ζω, να βλέπω τα προβλήματα και τρόπους επίλυσής τους μέσα από καινοτόμα πρότζεκτ. Συγκεκριμένα το πρότζεκτ «Υπέροχες Γυναίκες» δημιουργήθηκε παρατηρώντας τις γυναίκες γύρω μου και βλέποντας τα υπέροχα πράγματα που κάνει η κάθε μία και είναι άξια θαυμασμού. Έτσι σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα community γυναικών όπου η μία γυναίκα θα μπορεί να δηλώσει τον θαυμασμό της προς μία άλλη!

https://www.instagram.com/p/B7OHSxvFt2E/?utm_source=ig_web_copy_link

Μ-Η σελίδα στο instagram αριθμεί σχεδόν 20.000 ακολούθους και είναι η πιο διαδραστική κοινότητα γυναικών. Είναι ένα περιβάλλον που σε κάνει να νιώθεις οικεία και σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Μίλησε μου για τον στόχο που έχει το project.

Το περιβάλλον που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε όλες μαζί σε αυτήν την κοινότητα είναι για εμένα πολύ σημαντικό. Μου αρέσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει μία ειλικρίνεια σε κάθε συζήτηση που ξεκινάει μέσα από τα ποστ και τα stories, και είναι ένα μέρος όπου μπορούν να εκφραστούν όλες οι γυναίκες και να πουν τη γνώμη τους χωρίς να τις κατακρίνει κανείς. Προσωπικά νιώθω σαν να έχω μία υπέροχη σχέση με κάθε μία υπέροχη που συμμετέχει στην κοινότητά μας και ελπίζω να νιώθουν έτσι και οι Υπέροχες! Το πρότζεκτ έχει αλλάξει αρκετά πορεία από όταν ξεκινήσαμε και στόχος πλέον είναι να δημιουργηθεί online και offline μία μεγάλη κοινότητα η οποία θα μοιράζεται απόψεις, θα οργανώνει δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο και θα βρίσκει λύσεις σε θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα.

https://www.instagram.com/p/B92MnT6JtYv/?utm_source=ig_web_copy_link

M-. Ένα θέμα που μας απασχολεί καθημερινά είναι η αλληλεγγύη μεταξύ γυναικών και νομίζω πως είσαι ένας από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους με τον οποίο θα μπορούσα να μιλήσω γι’ αυτό. Πως μπορούμε να την ενισχύσουμε;

Ν-Δυστυχώς ακόμα επικρατεί η άποψη στην κοινωνία μας, ότι οι γυναίκες δεν βοηθούν γυναίκες. Θεωρώ ότι αυτό δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Οι γυναίκες πιστεύω ότι μόνο μέσα από την μεταξύ τους αλληλεγγύη θα καταφέρουμε να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος και να πάμε μπροστά. Για εμένα ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί η γυναικεία αλληλεγγύη, είναι να μάθουμε να μιλάμε ανοιχτά και ειλικρινά για όλα αυτά που μας απασχολούν γιατί όταν ανοιγόμαστε και δε φοβόμαστε να «εκτεθούμε» η μία στην άλλη, μπορούμε και να βοηθηθούμε και βοηθήσουμε ουσιαστικά.

https://www.instagram.com/p/B2RF024orjo/?utm_source=ig_web_copy_link

Μ-Μιλάς  με πολλές γυναίκες και αν κάποιος παρακολουθήσει τις απαντήσεις σου θα καταλάβει ότι ασχολείσαι και ενδιαφέρεσαι πραγματικά με αυτό που η καθεμιά από εμάς θέλει να κοινωνήσει. Ποια θέματα νομίζεις πως μας απασχολούν περισσότερο;

Ν-Κάθε μήνυμα που λαμβάνω και κάθε σχόλιο, έχει μεγάλη σημασία για εμένα και το μελετάω και απαντάω προσωπικά όπως θα έκανα σε μία φίλη. Θεωρώ ότι οι ανασφάλειες σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα το σώμα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες. Ένα άλλο θέμα που συζητάμε αρκετά είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός και οι ευκαιρίες στην περίοδο της κρίσης, θέματα που είναι πολύ λογικό να μας απασχολούν όλους αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο.

https://www.instagram.com/p/B-pqm08JjOU/?utm_source=ig_web_copy_link

Μ- Έχεις θίξει πολλές φορές τα «πρότυπα ομορφιάς» με αναρτήσεις σου δίνοντας μας, μια ανάσα ανάμεσα σε ατελείωτες σελίδες που αφενός μας λένε να είμαστε περήφανες για το σώμα μας και ταυτόχρονα μας προτείνουν δίαιτες εξπρές οι οποίες θα αυξήσουν κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση μας. Πες μου την άποψη σου ;

Ν- Αρχικά, όπως λέω και στις Υπέροχες, είμαι και εγώ ένα θύμα του Ινσταγκραμ, καθώς καθημερινά έστω και για μία στιγμή μέσα στη μέρα, επηρεάζομαι από τις χιλιάδες «τέλειες» μη ρεαλιστικές εικόνες που περνούν από μπροστά μου. Παρόλα αυτά, ειδικά από όταν έγινα μητέρα, κάθε μέρα προσπαθώ να δημιουργήσω μία σχέση αγάπης και αποδοχής με τον εαυτό μου και την εξωτερική μου εμφάνιση γιατί είναι σημαντικό να βρίσκεσαι σε ειρήνη με τον εαυτό σου και όχι σε πόλεμο. Παρόλα αυτά καταλαβαίνω καθημερινά πόσο  δύσκολο είναι να εξηγήσεις σε ένα νέο κορίτσι στην εφηβεία, όπως θα ήταν δύσκολο και με τον νεότερο εαυτό σου, ότι τα 10 κιλά παραπάνω δεν θα σε σταματήσουν από το να γίνεις ένα υπέροχος άνθρωπος, ότι η ακμή στο δέρμα είναι επιφανειακή και δεν θα σε επηρεάσει εάν εσύ δεν την αφήσεις να το κάνει, ότι η αυτοπεποίθηση και η δύναμη που αποπνέεις όταν βουτάς στη θάλασσα είναι πολύ πιο «φωτεινά» από δύο καλογυμνασμένα μαυρισμένα πόδια. Όλοι θέλουμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας αλλά πολλές φορές ο αγώνας μας να φτάσουμε εκεί μπορεί να γίνει τοξικός για εμάς τις ίδιες. Όσον αφορά τα διπλά μηνύματα «αγάπησε τον εαυτό σου όπως είναι, κάνοντας μία δίαιτα εξπρές» θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι με αυτά που «ανεβάζουμε», καθώς μπορούμε να επηρεάσουμε αρνητικά πολλούς ανθρώπους.

https://www.instagram.com/p/B802h5xFWr-/?utm_source=ig_web_copy_link

Μ- Η σημερινή εποχή ίσως περισσότερο από ποτέ, επιτάσσει στην γυναίκα την εικόνα του τέλειου. Τέλεια σύντροφος, επιχειρηματίας, φίλη, μητέρα, κόρη. Θεωρείς πως υπάρχει κάποια δικλείδα ασφαλείας έτσι ώστε να μην νιώθουμε αδύναμες να ανταπεξέλθουμε ;

Ν-Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την «Τελειότητα» που σχεδόν μας απαιτείται, είναι να αποδεχτούμε εμείς πρώτες σαν γυναίκες ότι δεν υπάρχει. Είναι τόσοι οι ρόλοι στους οποίους καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε, που είναι γελοίο να πιστεύουμε ότι υπάρχει το άριστα «10». Η καλύτερη συμβουλή που μου έδωσε ένας ψυχολόγος όταν αγωνιούσα ότι δεν ήμουν η τέλεια μαμα, ήταν ότι σε κάποιους ρόλους που καλούμαι να ανταποκριθώ το «αρκετά καλή» είναι πολλές φορές το τέλειο και ότι θα πρέπει να μάθω να ζω με αυτό. Και έτσι κάθε μέρα, σιγά σιγά, καταρρίπτω αρχικά μέσα μου τον όρο “τέλειο”.

https://www.instagram.com/p/B_dIdvQpcB2/?utm_source=ig_web_copy_link

Μ-Χάρηκα ιδιαίτερα για την συνομιλία μας! Σε ευχαριστώ πολύ ! Εύχομαι πολλές και ακόμα πιο υπέροχες ημέρες για όλες μας!

Μύριαμ Παρασκευοπούλου
Μύριαμ Παρασκευοπούλου
Με λένε Μύριαμ Παρασκευοπούλου . Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα . ΑΓΑΠΏ: τους αληθινούς ανθρώπους τη θάλασσα τους σκύλους αλλά και τις γάτες τις ατελείωτες κουβέντες με τους κολλητούς Όταν δεν αγαπώ ΑΔΙΑΦΟΡΏ. Δε μπορώ να κλείσω μάτια στόμα και αυτιά μπροστά στην αδικία .
Προηγούμενο άρθρο📻 Sugar Tape#6📻
Επόμενο άρθρο📻Sugar Tape #7📻

Similar Articles

Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Instagram

Most Popular

SUBSCRIBE