Φίλτατε γήινε και εξωγήινε αναγνώστη μου,
Πριν κάποια χρόνια, ανακάλυψα τον Bill Withers a.k.a τον τύπο που μας τραγουδάει το “Ain’t No Sunshine” δηλαδή το επίσημο sountrack κάθε συννεφιασμένης ημέρας. Δυστυχώς ο Βill Withers πέθανε στις 30.03.20 ενώ ο θάνατος του ανακοινώθηκε από την οικογένεια του στις 03.04.20. Σου ετοίμασα λοιπόν μια κασέτα με τα πιο ωραία τραγούδια του καθώς και μερικές πληροφορίες για τη ζωή του για να καταλάβεις πως δεν μιλάμε για ένα απλό “one hit wonder” !
Ο κατά κόσμον William Harrison Withers Jr. λοιπόν, γεννήθηκε το 1938 στην Αμερική και είναι το μικρότερο από τα 6 παιδιά της οικογένειας του. Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο γεννήθηκε έχοντας διαταραχή λόγου και ομιλίας κάτι που τον δυσκόλεψε ιδιαίτερα στο να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο! Στα 13 του χάνει τον πατέρα του και στα 17 του κατατάσσεται στο Ναυτικό όπου εκεί υπηρετεί για 9 χρόνια και αρχίζει να ασχολείται με τη σύνθεση και τη δημιουργία κομματιών. To 1967 έχοντας αφήσει το ναυτικό ξεκινάει την μουσική του καριέρα ηχογραφώντας demo κασέτες με δικά του χρήματα τις οποίες πουλάει, ενώ τα βράδια κάνει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές. Το 1971 κάνει ντεμπούτο με το “Ain’t No Sunshine” και δηλώνει πως δεν θα αφήσει ποτέ τη κύρια δουλειά του, χαρακτηρίζοντας τη μουσική βιομηχανία ως ιδιαιτέρως ασταθή!Ακολουθεί μια λαμπρή καριέρα με πολύ επιτυχημένες πωλήσεις δίσκων, grammys και συναυλίες μαζί με μουσικούς θρύλους όπως ο James Brown, η Etta James, και ο B.B. King.To 1985 κυκλοφορεί το τελευταίο studio album του και το 21015 γίνεται μέλος του Rock n Roll Hall Of Fame.
Οι δίσκοι του είναι γεμάτοι από υπέροχες μπαλάντες και “groove-based” κομμάτια με υπέροχους στίχους και μοναδικά φωνητικά καταφέρνοντας έτσι να δημιουργεί συναισθηματικούς δεσμούς με τους ακροατές του. Τα αειθαλή τραγούδια του έχουν διασκευαστεί και -ας μου επιτραπεί η έκφραση-“σαμπλαριστεί” από πολλούς μουσικούς όπως η Aretha Franklin, ο Michael Jackson η Mary J. Blige κα ο Willie Nelson. Προσωπικά ξεχωρίζω τον δίσκο του Jose James με τίτλο “Lean on Me” ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένας φόρος τιμής στον μοναδικό αυτόν καλλιτέχνη.
Απόλαυσε το ανεύθυνα! Μόνο καλό κάνει!