Φίλτατε γήινε και εξωγήινε μου,

Τον Resonoot, τον είδα πρώτη φορά στο opening act που έκανε τον περασμένο Οκτώβριο για το live του Rsn στο six dogs! Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ακούσει ξανά το όνομα του ούτε κάποια προσωπική του δουλειά! Το μυαλό μου ήταν ένα λευκό πανί και σίγουρα δεν φανταζόταν ποτέ πως θα έβλεπε:  “Ωωω ένας τύπος με μια μάσκα! Τι φάση; Πόσα λέιζερ έχει; Τι γίνεται; Α! Ραπάρει ; Όχι αφηγείται! Άκου ! Ρε συ είναι καλός!” Τα ερεθίσματα ήταν πολλά και πραγματικά έβαλα τα δυνατά μου να τον παρακολουθήσω! Εκείνο το βράδυ στο SIX DOGS ο Resonoot μας συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο χωρίς να μας δείξει καν ποιος είναι, κάτι που συνεχίζει μέχρι και σήμερα! Με αφορμή όμως την κυκλοφορία του πρώτου του EP με τίτλο “Χρόνος” μου απάντησε σε μερικές ερωτήσεις με την ελπίδα πως ίσως τον αποκωδικοποιήσουμε !

Μ-Resonoot! Είναι μεγάλη μου χαρά που σε φιλοξενώ σήμερα στο Λοcal Muζic! H αφορμή είναι υπέροχη αφού κυκλοφόρησε το πρώτο σου EP με τίτλο “Χρόνος” εδώ και λίγες μέρες! Μίλησε μου γι αυτό !

R-Είναι και δική μου χαρά ! Το EP ξεκίνησε για να καλυφθεί η προσωπική μου ανάγκη να γράψω μουσική μόνος μου! Ήμουν πολλά χρόνια μέλος σε μπάντες, τελευταία άρχισα να ψάχνω την ηλεκτρονική μουσική και το κομμάτι της μίξης και της παραγωγής. Η αρχική σκέψη ήταν να το κάνω όλο αυτό μόνος μου σαν ένα DIY, έπειτα, η αρχική παραγωγή έπεσε στα χέρια του Rsn, ο οποίος με έπεισε να το κάνουμε, πιο επαγγελματικά και επιμελήθηκε της τελικής παραγωγής τη μίξης και του mastering.

Μ-Ο “Χρόνος” είναι μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά! Κινείται μεταξύ του ανθρώπινου και του υπερβατικού όπως και όλο το concept  του Resonoot και η αφήγηση αφενός δημιουργεί μια ισορροπία κατά την ακρόαση αφετέρου είναι μια ιδέα πολύ πρωτότυπη. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να την εντάξεις στην παραγωγή σου; 

R–  Η ιδέα αυτή υπάρχει πολλά χρόνια, στην αρχή σκεφτόμουν πως θα το κάνω χωρίς μελωδίες και ρυθμούς, μόνο με ήχους πάνω στους οποίους θα έκανα το spoken word γιατί δεν ήθελα να τραγουδήσω. Μου άρεσε από πιτσιρικάς να γράφω, ωστόσο τα κείμενα του EP είναι γραμμένα τώρα !Πιο παλιά είχα ένα παιχνίδι όταν τελείωνα μια πρόταση με μια λέξη, άρχιζα την επόμενη με την ίδια ακριβώς. Αυτό στην αρχή δεν έβγαζε νόημα στην πορεία όμως και όσο πειραματιζόμουν και το καλλιεργούσα απέδιδε. Ειδικά πιο μικρός, ήμουν επηρεασμένος  από το περιβάλλον που ζούσα γιατί ο τότε συγκάτοικος μου ο οποίος διάβαζε πολλά βιβλία και άκουγε μέταλ, είχε εφεύρει και έγραφε σε μια δική του γλώσσα για να μην τον καταλαβαίνει κανείς, οπότε ήταν σχεδόν σαν πρόκληση για εμένα όλο αυτό!

Μ- Ακούγοντας το EP, ειδικά στο κομμάτι “Αριθμοί” -το οποίο αγαπώ τόσο δα παραπάνω- υπάρχει ένα flow το οποίο παραπέμπει σε rap και ρωτάω τώρα εγώ, γιατί spoken word και αν όχι εσύ(;!) γιατί όχι ένας mc που θα το ραπάρει;

R- Η αλήθεια είναι πως όταν τα έγραφα δεν είχα στόχο να φτιάξω ρίμα και να πάρει αυτόν τον δρόμο ούτε ήμουν ποτέ mc να γράφω ρίμες! Μου ήταν πολύ πιο εύκολο να γράψω τα κείμενα τα οποία αν τα διαβάσεις βλέπεις πως δεν υπάρχει καν ομοιοκαταληξία! Ναι είχα σκεφτεί να υπάρξουν guests είχε γίνει και μια προσπάθεια πάνω σε αυτό αλλά συζητώντας το με τον Rsn , ο οποίος είναι δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, καταλήξαμε στο ότι αυτή πρέπει  να είναι μια καθαρά προσωπική δουλεία,κάτι που το ήθελα και εγώ! Ίσως στο 2ο EP να το τολμήσω λίγο περισσότερο και ναι, σίγουρα δεν με αφήνει αδιάφορο μια πιθανή συνεργασία με έναν mc!

 

Μ- Μουσική, αφήγηση, κείμενα! Που αλλού διοχετεύεις την δημιουργικότητα σου; Ασχολείσαι και με άλλου είδους τέχνη ;

R- Όχι! Εδώ είμαστε, μουσικός φορ λάιφ! Κάποια στιγμή ήταν και συνειδητή επιλογή να σταματήσω να ασχολούμαι με οτιδήποτε άλλο και να αφοσιωθώ σε αυτό! Πάντα αυτό ήθελα να έχω μια μπάντα, η μπάντα να γίνεται όλο και πιο γνωστή να κάνω περιοδείες και τατου! Αυτά δεν έγιναν, οπότε ζω ως εργάτης της μουσικής, κάνω μαθήματα, sessions, παραγωγές! Δύσκολο ώρες ώρες ειδικά σε τέτοιες περιόδους!

Μ-Το επάγγελμα σας, γενικά είναι ένα επάγγελμα δύσκολο πόσο μάλλον υπό τέτοιες συνθήκες! Εμείς τώρα αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε αυτό που για εσάς είναι τρόπος ζωής δηλαδή ο προγραμματισμός και η αναζήτηση νέας δουλειάς ανά εξάμηνο στην καλύτερη περίπτωση και ανά μήνα στην χειρότερη!

R- Ναι έχεις δίκιο! Για όσους βιοπορίζονται καθαρά από την μουσική ναι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση ! Αν είσαι τυχερός γίνεται ένα πλάνο εξαμήνου ειδικά αν συνεργάζεσαι με μεγάλα ονόματα, μετά υπάρχουν τα ωδεία που και εκεί τα πράγματα είναι ρευστά, πληρώνεσαι ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που έχεις και δε σου εγγυάται κάποιος πως θα έχεις τον ίδιο αριθμό μαθητών κάθε χρόνο! Αυτό που τα αλλάζει όλα φέτος είναι πως εσείς δεν μπορείτε να έρθετε σε εμάς ενώ λέγαμε και με άλλους συναδέλφους πως το 2020 θα πήγαινε καλά θα ήταν καλύτερα τα πράγματα και μετά από όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης κάπου είχαμε αρχίσει να σηκώνουμε κεφάλι όλοι λίγο πολύ!

Μ- Πες μου τι γνώμη σου για το φέρεσθαι του καλλιτέχνη μέσα στην κοινωνία;

R- O καλλιτέχνης  εφόσον μέσα από την τέχνη του εξωτερικεύει τις σκέψεις του, πρέπει να παίρνει θέση για όσα γίνονται! Ειδικά οι πιο μεγάλοι καλλιτέχνες οι οποίοι απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο κοινό, πρέπει να παίρνουν θέση Και η κοινωνία να ακούει ακόμα και αν είναι θέσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί τουλάχιστον όμως θα ξέρει!

Μ- Ακούγοντας κάποιος το EP σου καταλαβαίνει πως είσαι ένας άνθρωπος με κοινωνική σκέψη και άποψη ! Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα μέσα στην κοινωνία που σε πειράζουν! Ποιο απ’όλα για εσένα είναι η κόκκινη γραμμή σου, αυτό που δεν ανέχεσαι καθόλου.

R- Νομίζω πως αυτό που δεν αντέχω είναι πως θα πρέπει να συζητήσω για το αυτονόητο! Και όταν λέω αυτονόητο εννοώ ουσιαστικά τη συναίσθηση του ατόμου και την αλληλεπίδραση σου μέσα στην κοινωνία! Δηλαδή η συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης , η οποία μπορεί τώρα τελευταία να έγινε λίγο καραμέλα αλλά υπάρχουν χιλιάδες πράγματα μέσα από τα οποία μπορείς να το δείξεις. Από το πως παρκάρεις το αυτοκίνητο σου, αν δεν σέβεσαι τον χώρο του άλλου, αν επειδή βιάζεσαι θα προσπεράσεις γρήγορα κάποιον που δεν μπορεί να ανέβει τη σκάλα! Χιλιάδες μικρά πράγματα τα οποία διαμορφώνουν την καθημερινότητα μας.

Μ- Φτάνω στην πιο ζουμερή ερώτηση! Με μια λέξη! ΓΕΜΙΣΤΑ! Θέλω να μου πεις την ιδέα πίσω από το εξώφυλλο του EP!

R- Στέλνοντας το ΕP σε φίλους πριν την κυκλοφορία του, 8 στους 10 κολλούσαν με την φράση “Η Μιράντα σε ένα από αυτά που ονομάζουμε κρεσέντα της ψυχής, βρήκε τη δύναμη και ανέβηκε τόσο ψηλά που κατάφερε και έκοψε ένα κομμάτι από το μπλε του ουρανού. Όταν γύρισε πίσω στη γη, πήγε και τα έβαλε σε ένα ταψί με γεμιστά!” τους φάνταζε τρελό και τους τραβούσε την προσοχή το ταψί με τα γεμιστά, οπότε είπα αυτό θα είναι το εξώφυλλο μου! Την ιδέα αυτή στήριξαν πολύ η φωτογράφος Μαρίζα Καψαμπέλη, η οποία τα φωτογράφισε και ο Γιάννης Κοντανδρεόπουλος , ο οποίος επιμελήθηκε την επεξεργασία του εξωφύλλου, των οποίων την αισθητική εμπιστεύομαι πολύ! Έπειτα, το EP ονομάζεται “Χρόνος” και ο χρόνος είναι κάτι σχετικό, όσο σχετικό το πως θα ψήσει ο καθένας το δικό του ταψί με γεμιστά!

Μ-Θα σου λέω τους τίτλους των κομματιών του EP και θα μου λες το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό!

R- Ωραία!

Μ-Αριθμοί;

R- Αποτέλεσμα.

Μ-Κρεσέντα της Ψυχής;

R- Γλωσσολογικό λάθος.

Μ-Χρόνος;

R- Αγώνας δρόμου!

Μ- Μπλέ;

R- Χρώμα

Μ- Τίμια απάντηση! Άσπρες Σελίδες;

R- Δεύτερη ευκαιρία!

Μ- Ποιους 3 διάσημους θα καλούσες σε γεύμα με γεμιστά;

R- Robert De Niro καθότι έχει εστιατόριο και πρέπει να μάθει τη συνταγή, την Anne Clark aka St. Vincent η οποία σε ένα παράλληλο σύμπαν είναι γυναίκα μου και τον Chomsky!

Μ-5 albums που σε στιγμάτισαν και ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο.

R-

  • Sonic Youth-Goo
  • The Gathering – How To Mesure A Planet
  • Radiohead- Ok Computer (το αλμπουμ κάνει resonate στο μυαλό μου από την ώρα που πάτησε play )
  • Glass Animals – Zaba
  • Pink Floyd-The Wall

Μ- Τελειώνοντας θέλω να μου πεις τα επόμενα σχέδια σου!

R- Προς το παρόν σκέφτομαι πως θα κινηθώ με κάποια ep! Ήδη είναι έτοιμο το δεύτερο με περισσότερο κοινωνικό και πολιτικό στοίχο, ετοιμαζόμαστε για την τελική μίξη! Στα σκαριά είναι το τρίτο γεμάτο με συνεργασίες και το τέταρτο που είναι μια ιδέα πολύ διαφορετική!

Μ- Αναμένοντας νέα σου λοιπόν ! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε! Σου εύχομαι τα καλύτερα που νομίζω πως βρίσκονται μέσα σε αυτό το ταψί με τα γεμιστά! Εις το “επανιδείν” Resonoot!

R- Σε ευχαριστώ και εγώ πολύ !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ