ΑρχικήInterviewsO METAMAN το πονάει το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ.

O METAMAN το πονάει το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ.

Ο ΜΕΤΑΜΑΝ a.k.a Θωμάς Γουναρόπουλος, μιλάει για το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ που «χτυπάει» ξανά ζωντανά από το ΠΛΥΦΑ

-

Το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ (ΑΦΦ) έκανε την εμφάνισή του πέρσι στο κέντρο της πόλης, πάλι τέλη του Σεπτέμβρη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου τραβάει απίστευτα το ενδιαφέρον το φανταστικό line up του, αλλά ταυτόχρονα και το πολύ οξύμωρα επιλεγμένο όνομα για ένα φεστιβάλ. Θυμάμαι ακόμα την παραφιλολογία και τις ατέλειωτες συζητήσεις για την επανένωση των Κόρε Ύδρο που είχε φτάσει σε σημεία αστικού μύθου. Ο άρτια «βιομηχανικός» χώρος του ΠΛΥΦΑ ήταν απόλυτα ο φυσικός χώρος ύπαρξης, ανάπτυξης και ανάδειξης αυτού του φεστιβαλικού εγχειρήματος και νομίζω δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο άλλο λόκαλ φεστιβάλ να μετατρέπεται σε αστικό θεσμό τόσο άμεσα.

Στις 20 Σεπτεμβρίου επιστρέφει δριμύτερο και «χτυπάει» ξανά ζωντανά από το ΠΛΥΦΑ. Έτσι μιλήσαμε με τον ΜΕΤΑΜΑΝ a.k.a Θωμά Γουναρόπουλο, τον φετινό επιμελητή του ΑΦΦ24 για όλα. Όσο το νέο του ονειρικό single “Navagia” είναι στα ακουστικά μου, του ζητάω να κάνουμε μια χαλαρή κουβέντα σα να είμαστε κάτω από ένα αλμυρίκι πίνοντας τσιπουράκι. Μου λέει χαρακτηριστικά: «Οι απαντήσεις μου δε θα είναι σε πολύ χαλαρό κλίμα είναι η αλήθεια, καθώς το φεστιβάλ είναι προ των πυλών, αλλά σου υπόσχομαι ότι θα βάλω και εγώ ένα τσιπουράκι για παρέα».

ΜETAMAN, γιατί το «πονάς» τόσο το «Αγοραφoβικό»;

Για 2 βασικούς λόγους. Ο ένας είναι κάπως πιο ιδεολογικός/κοινωνικός καθώς αν, ένα ανεξάρτητο εγχείρημα που περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής, δεν μπορέσει να σταθεί χωρίς εξωτερικές χορηγίες και διαφημίσεις τρίτων, τότε εξετάζεται και λίγο το αν η indie σκηνή είναι ακόμα relevant για το κοινό της.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα το ξεκίνησε ο φίλος μου ο Άρης Νικολόπουλος (My Wet Calvin) και αφού με έβαλε μέσα σε αυτό, εγώ με την σειρά μου ανακάτεψα τους δικούς μου φίλους. Οπότε το «πονάω», όπως λες και σε ένα εντελώς προσωπικό επίπεδο.

Ποιες ανάγκες σας και ποιες ιδέες θέλετε είτε να επικοινωνήσετε, είτε να ξορκίσετε με ένα φεστιβάλ που ονομάζεται «Αγοραφοβικό»;

Θα πρέπει να ερωτηθεί ο Άρης επ’ αυτού, αφού εγώ δεν έχω συμβάλλει με κάποιον τρόπο στην ονοματοδοσία. Η δικιά μου μετάφραση πάντως είναι πως πρόκειται για ένα φεστιβάλ που κάποιος έρχεται αμιγώς για την μουσική και όχι για κάποια υστερική καρναβαλική φιέστα που παρεμπιπτόντως γίνονται και κάποια Live.

Αντιφατικός τίτλος ε; Θέλω να πω πώς γίνεται ένα φεστιβάλ να είναι αγοραφοβικό και ταυτόχρονα να μαζεύει τόσο κόσμο;

Οι περισσότεροι φαν της εναλλακτικής μουσικής στην Ελλάδα έχουν περάσει πολλές από τις καλύτερες στιγμές τους με ένα ζευγάρι ακουστικά και τον εαυτό τους.

Ως φετινός επιμελητής του ΑΦΦ24 καλείς τους καλλιτέχνες να εξιστορήσουν την εξέλιξη της παράλληλης ζωής της μουσικής έκφρασης στην Ελλάδα, από την εποχή της Αλλαγής μέχρι τις μέρες μας. Η οριοθέτηση καθώς και το κεφαλαίο «α» στη λέξη «αλλαγή», αφήνει μια πολιτική χροιά. Καλά καταλαβαίνω;

Το Σαμποτάζ της Λένας Πλάτωνος, η παλιότερη ολοκληρωμένη δισκογραφική κατάθεση καλλιτέχνιδας που συμμετέχει στο φετινό φεστιβάλ, εκδόθηκε την ίδια χρονιά που βγήκε και ο Αντρέας (ότι και αν σημαίνει αυτό). Όλα τα έργα της διάνοιας, είτε θεωρούνται αριστουργήματα είτε πασατέμπο, είναι προϊόντα της εποχής τους και όσων την χαρακτήρισαν. Ίσως, ακόμα και ένας εξωγήινος να μπορούσε να μαντέψει την εξέλιξη της κοινωνικοπολιτικής ζωής της χώρας, απλώς και μόνο ακούγοντας τα album των acts του φεστιβάλ.

Όσο κοιτάω το line-up βλέπω πολύ μεγαλύτερο μουσικό άνοιγμα από πέρσι και βασικά θα πω αυτό που σκέφτομαι. Ποσό όμορφα ένωσες την αφρόκρεμα της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής. Πως τα κατάφερες;

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι από γνωστοί μου μέχρι αδερφικοί μου φίλοι, οπότε όπως καταλαβαίνεις ξέρω όλα τα «άπλυτά» τους. Από εκεί και πέρα το πράγμα ήταν εύκολο. Απλά τους έκανα μια προσφορά που δεν μπορούσαν να αρνηθούν.

Η ιδέα να ενταχθεί η ποίηση στο ΑΦΦ πώς προέκυψε;

Αρχικά είναι κάτι που ξεκίνησε από πέρυσι με τον Γλυφό στην έναρξη το ΑΦΦ23, αλλά έτσι και αλλιώς η ποίηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το spoken word/trip hop στοιχείο που πρεσβεύει το Project ΜΕΤΑΜΑΝ.

Ακούμε το νέο single «Ναυάγια». Τι περιμένουμε προσωπικά από εσένα;

Είναι κάπως κλισέ, άλλα είναι η αλήθεια. Τα «Ναυάγια» είναι από τα κομμάτια που εκφράζουν την πεμπτουσία του ΜΕΤΑΜΑΝ σαν μουσικοστιχουργική πρόταση. Την ίδια στιγμή που οι στίχοι και η φωνή του Στέλιου Λαλούση σου ανοίγουν όλες τις πληγές σου, η μουσική σε προσκαλεί σε ένα acid rave χορευτικό που θα σε κάνει να τις αγκαλιάσεις μία προς μία. Είναι το δεύτερο και τελευταίο single που προαναγγέλλει τον τρίτο μου δίσκο που ονομάζεται ΜΕΤΑΜΑΝ Vs Dr Rave και αυτή τη φορά θα βγει από την, indie εταιρεία με την τεράστια ιστορία στον χώρο, Inner Ear.

Μύριαμ Παρασκευοπούλου
Μύριαμ Παρασκευοπούλου
Με λένε Μύριαμ Παρασκευοπούλου . Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα . ΑΓΑΠΏ: τους αληθινούς ανθρώπους τη θάλασσα τους σκύλους αλλά και τις γάτες τις ατελείωτες κουβέντες με τους κολλητούς Όταν δεν αγαπώ ΑΔΙΑΦΟΡΏ. Δε μπορώ να κλείσω μάτια στόμα και αυτιά μπροστά στην αδικία .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ